BeSZERvezve
2015. szeptember 28. írta: filmmoly33

BeSZERvezve

A szokásosnál kicsit nehezebb volt eldönteni, hogy meg akarom-e nézni a BeSZERvezve (normális eredeti címén American ultra) című filmet. A közösségi háló óta nagyon csípem Jesse Einsenberget, és azóta se okozott csalódást. Simán elvisz egy filmben két főszerepet is a vállán (lásd: A hasonmás), és oda tudja tenni magát a legkisebb szerepekben is, például a Modern család című amerikai sorozat környezetvédelem-mániás szomszédjaként.
american_ultra_movie_2-wide.jpg

Szóval bár Eisenberg önmagában garancia lehetne egy jó filmélményre, itt a filmbéli partnere Kristen Stewart. Igen, tudom, hogy az utóbbi filmjei óta mindenki azt állítja, hogy valahogy tehetséges színésznő vált a világ legborzasztóbb alakítását nyújtó Alkonyat-Bellából, de bevallom még egyik ilyen nagy alakítását se láttam. Nemes egyszerűséggel azért, mert nem bírom elviselni a képernyőn, és nem vagyok mazochista természet.

Végül Jesse javára döntöttem, és beültem megnézni a BeSZERvezvét. A film története dióhéjban: Mike (Jesse Eisenberg) imádott barátnőjével (Kristen Stewart) tengeti kábszerrel telített mindennapjait. A világ leglehangolóbb közértjében dolgozik, mellette szórakozásból történeteket talál ki és rajzol le, egy szupererős és emberi intelligenciával rendelkező majommal a főszerepben. Bizonytalan és pánikbeteg, komoly koncentrációs problémákkal. Élete egyedüli értelme és fénypontja barátnője, Phoebe, viszont folyamatosan aggasztja a gondolat, hogy korlátolja a lány lehetőségeit.
jesse-eisenberg-plays-a-stoner-turned-government-agent-in-the-hilarious-first-trailer-for-american-ultra.jpg

A leginkább indie filmekre jellemző történetbe csöppen bele a CIA, amelyhez – mint kiderül – Mike-nak több köze van, mint hinné. A CIA ugyanis évekkel ezelőtt indított egy titkos ügynököket képző Ultra-programot, és ebben a programban Mike is részt vett. Később blokkolták az emlékeit, így fogalma sem volt arról, milyen képességek birtokában van. A CIA úgy dönt, hogy kiiktatja a fiút, mert veszélyforrást jelenthet, ám a program egyik vezetője ebbe nem akar beletörődni. Hogy megmentse az életét, Victoria (Connie Britton) aktiválja Mike-ot, azaz elmondja azokat a kódszavakat, amelyek hallatán Mike-ból előtörnek a harci képességek. Ám szerencsétlen srác nem érti, mi történik körülötte, és miután reflexből meggyilkol két rátámadó CIA ügynököt (egyiküket kanállal), elfogja a kétségbeesés. Phoebe-vel együtt menekülőre fogják, miközben Mike fejében egyre képtelenebb dolgok fordulnak meg, például, hogy ő valójában egy robot. Nagyjából ennyi derül ki az előzetesből is, és nem akarok spoilerezni, szóval a történetről ennyit.
americanultra0003_0.jpg

Ez a film nagyon véres, és emellett rendkívül szórakoztató. Tele van akcióval (Mike-nak tucatnyi CIA ügynökkel és őrült bérgyilkossal kell megküzdenie), szállóige szintű mondatokkal, és színes-szagos látványvilággal. Igazi popcornmozi, jól kiválasztott zenékkel, hatásosan vágott jelenetekkel, nevetéssel, akcióval és jó színészi alakításokkal. Elárulom, Kristen Stewart nem volt rossz. A történet első felében tökéletesen passzolt hozzá a játszott karakter, utána már nem voltam meggyőzve, de tény, hogy nem rontott a filmen jelenlétével. A kémia pedig tökéletesen megvolt a két főszereplő között, látszik, hogy a való életben is bírják egymást.

A néhol nem túl következetes, és egy-két fontos infót nem eléggé kifejtő film kárpótol minket pár érdekes gondolattal (pl. fa és autó metaforája), és elképesztő abszurditással (pl. amikor Mike-nak eszébe jut a rengeteg rá szegeződő fegyver előtt egy nagy romantikus gesztust tenni [nem tudtam ennél értelmesebb mondatot kinyögni a poén lelövése nélkül]). Tényleg nagyon nehéz spoiler nélkül elemezni a filmet, úgyhogy ennyit róla, aki vevő erre a stílusra, az bátran váltson jegyet a BeSZERvezvére. (Most komolyan annyira hülyének néznek, hogy nem tudunk egy szóviccet nagybetűs kiemelés nélkül értelmezni?)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr397848738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása