Leiner Laura: Késtél (Bexi-sorozat)
2015. március 01. írta: Mózes Tina

Leiner Laura: Késtél (Bexi-sorozat)

Hm. Leiner Laura. Hm. Na, igen. Nos.

Amikor először hallottam ezt a nevet, komolyan mondom azt sem tudtam kiről van szó. Aztán persze megismerkedtem a Szent Johanna Gimi – sorozattal. Ez a sorozat a maga módján pontosan ugyanúgy elvarázsolt engem is, ahogyan több ezer másik olvasót. Nem a karakterek, nem az írónő. Hanem az, ahogy a könyveket olvasva - amik nagyjából akkor íródtak, amikor én is gimis voltam - visszaemlékeztem a saját középsulis éveimre. Nekem ezt adják a könyvei, akárhányszor csak beléjük olvasok. Így, még ha nem is a legkedvesebb sorozatom, igen közel áll hozzám. Írtam is róla ajánlót.

Aztán vártam, hogy mit tud kihozni egy egyedülálló könyvből, mint amilyen a Bábel. Nekem, személy szerint ez a kedvencem Laurától. A karakterek, a téma és a megvalósítás is megnyert magának. Ahogyan a hibák is. Mert persze azért van hiba benne, de én nagyon megszerettem az egész könyv hangulatát, karaktereit, zenéit és mindent. Szintén ajánlom nektek.

tgh-1419176758.JPG

A Bábel után igen magasra tettem a lécet az Akkor szakítsunknak. Kár volt. Nem ugrotta meg. Nem is írtam eddig semmit a könyvről, mert még nagyon moderálnom kell magam, ha eszembe jut. Ezt a véleményt egy kissé tovább tart, hogy is mondjam - szalonképesen - megfogalmazni. De erről is írok majd. Élmény lesz.

Nos, ahogy ezeket végiggondoltam azt kell mondanom, hogy úgy tűnik Leiner Laura nem fog sohasem továbblépni a tinédzsereknek és tinédzserekről írt könyvektől. Nem tudom mennyi lehetőség van még ebben a kategóriában, mert az utóbbi időben eléggé elhasznált lett szegény téma. Laurának így arra is figyelnie kell, hogy a SzJG sikere után bizony ott állnak a küszöbön a „trónbitorlók”. Így van ez ebben a szakmában. Ami siker, annak előbb utóbb utánzatai lesznek. Jobbak vagy rosszabbak, ki maga döntse el, de mindenképpen vannak és lesznek.

Akkor itt is a következő könyv Laurától.

A Bexi – sorozat első kötete: a Késtél

Abból is látszik, hogy Laura kiadót váltott, hogy bizony nem félévente jelennek meg a könyvei. Ami igazán dicséretes. A Késtél már tavaly, a Hullócsillag pedig idén márciusban lesz olvasható. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy jót tesz egy írónak, ha több ideje van a könyvére, és ez a könyvön is meglátszik. Többnyire.

leiner-laura-kestel.jpg

A vizuálisabb fejlődés jele pedig a borítók egyszerűsége. Nem mondom, hogy nem tetszett a többi könyv borítója (na azért nem mindegyikért voltam oda), de ez sokkal jobban megfogott. Többek között azért is, mert így könnyebb elhatárolni a többi LL könyvtől. A másik ok pedig pont az egyszerűség. Bexi egy énekesnő, ezáltal a mikrofon és a gitár is illik mind a témához, mint a főszereplőnkhöz. Azt nem tudom, hogy miért pont rózsaszín (bah..), de illik a feketéhez. Szóval ez már egy jó pont az új sorozatnak. De ugyebár egy könyvet nem a borítójáról ítélünk meg, szóval foglalkozzunk a tartalommal.  

Fülszöveg:

Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjére hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét. A Késtél a Bexi – sorozat első kötete.

Nos, ha valaki látott már akár csak egy részt is a mostanában futó zenés tehetségkutatók kínálatából, akkor nem fogja meglepetésként érni, hogy bizony ennyiről szól a könyv. Egy hét, amíg az egyik versenyzőnek fel kell készülnie a következő adásra, duettpartnernek pedig megkapja a mi főszereplőnket, Bexit.

Itt jelezném, hogy mennyire örülök neki, hogy Laura nem egy versenyzőt tett meg főszereplőnek. Jó megoldás, hogy Bexi már befutott előadóként kerül be ebbe a világba, így pontosan tudja és elmondja többször is, hogy a csillogás és műsor után milyen élet vár majd az énekesekre. Ahhoz képest, hogy milyen témához nyúlt hozzá LL, nem ment át annyira közhelybe se főszereplőnk, se a könyv. Azt mutatja be, hogy milyen a magyar énekesek élete, minden árnyoldallal együtt. Mert erre lett írva, így amellett, hogy szórakoztat, elmondja, amit el kell. Nos, az hogy ezt a kelleténél többször teszi, sőt néhol már a szánkba is rágja, idegesítő. Véleményem szerint nem kell ennyiszer elmondani a „tanulságot”, hacsak nem feltételezzük az olvasóinkról, hogy hm... buták. De itt „szeretemazolvasóimat” Lauráról beszélünk, aki nyilván nem feltételez ilyesmit, szóval kéretik pár megmagyarázást meggondolni. Köszönjük!

Az írónő több helyen is elmondta, hogy a fő karakterei közül Bexit érzi magához a legközelebb. Számomra is hasonlóképpen jött át ez a könyvben. Bexi Késtél című dala, amivel híres lett, és amit meg kell ugrania a második lemezével, kísértetiesen hasonlít Laurához és a SzJG-hez. Mindkettejüknek hirtelen jött a siker és mindkettejüknek ott a kérdés; sikerülhet-e ezt megugrani? Sikerül megtartani?

Mindazok mellett, hogy Bexi végre nem egy hisztis kislány, elmondható, hogy ő az egyik leghitelesebben megalkotott főszereplő. Nos, ezek remek kilátások, ha arra gondolunk, hogy ez egy újabb sorozat. Persze mint mindenkinek, Bexinek is vannak hibái, de mondjuk ki, hogy nem volt számára egyszerű az elmúlt egy év, így az első könyvben még megengedett neki, hogy naiv legyen. A következő részben majd eldől, hogy mi lesz ezzel. Remélhetőleg fejlődik ténylegesen. Majd meglátjuk.

A mellékszereplőkről nem nagyon tudok nyilatkozni, némelyikük tetszik, mint Körte, Lili és a Fogd Be A Szád együttes, akik hozzák a megszokott humort. Furcsa is volt, hogy Laura nem írt bele több humoros jelenetet, mert az az egyik védjegye, de majd kiderül, hátha a következőben lesz. Márkról nem tudok mit mondani, mivel egy igen fontos esemény zajlik jelenleg az életében, így elnézem neki, hogy néha súrolja a skizofrénia határait. Kap egy esélyt még a második részre. Némelyikük meg szimplán nem tetszik, mint Gyuri bá és Apuka, de egyvalami biztos. Ha a jövőben bármikor találkozni fogok Laurával, veszek neki egy magyar névgyűjteményt. Hátha.

Íróként kijelenthetem, hogy a kedvenc részem a könyvben az utolsó tíz oldal. Komolyan. Ilyen jó függővégeket ritkán lehet olvasni. Persze olvasóként „utállak”, ez alap, de íróként hatalmas pacsi Laura! Viszont azóta ugye kijött a Hullócsillag borítója és fülszövege is, ami már ellövi előre a poént, de akkor is. Remélhetőleg a második rész csak jobb lesz, minden szempontból. Mondjuk nem igazán értem, hogy miért nem letetett ezt egy könyvben megírni? Költői kérdés. Pontosan tudom, hogy miért, de nem tetszik. Mindegy, ez van.

Összegségében azt tudnám mondani, hogy nem reménytelen ez az egész. Igaz, hogy Laurával szemben mindig lesz egyfajta elvárás, de szerintem sikerülhet neki. A Bexi – sorozat teljesen más közegben játszódik, de esélye lehet arra, hogy ugyanúgy megtalálja a maga olvasóit, mint a SzJG. Úgy fest, hogy LL-nek a sorozatok jobban mennek. Ezt szereti, ezt tudja úgy megírni, hogy - bárki bármit is mondjon - rávegye a fiatalokat arra, hogy olvassanak. És akkor már megérte, nem?

Tina

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr67232411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása