Dan Brown: Digitális erőd
2015. augusztus 16. írta: Mózes Tina

Dan Brown: Digitális erőd

Ha kimondják, hogy Dan Brown... mindenki a Da Vinci-kódra asszociál. Ahogyan a J. K. Rowling is egyet jelent a Harry Potter - sorozattal, és Stephenie Meyer is az Alkonyatot juttatja eszünkbe. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen az írók és a műveik nagyon sok esetben elválaszthatatlanok egymástól. Ez így is van rendjén. 

De Dannak vannak ám másik könyvei is, amik éppen olyan jók, mint a leghíresebb. Például a Digitális erőd. Ebben a könyvében még csak nem is szerepel Langdon. Egy teljesen más könyv, más szereplőkkel, mégis ugyanolyan zseniálisan megírva.

Fülszöveg:

A végső kód. Erős, veszélyes – és feltörhetetlen.

Amikor a NSA verhetetlen kódfejtő gépe találkozik egy rejtélyes algoritmussal, amelyet nem tud feltörni, az ügynökség riasztja vezető kriptográfusát, Susan Fletchert. A ragyogó eszű és gyönyörű matematikusnő olyan felfedezésre jut, ami pánikot kelt a hatalom köreiben. Az NSA-t túszul ejtették... de nem fegyverekkel vagy bombákkal, hanem egy olyan zseniálisan összetett kóddal, amely a parancs kiadásakor megbénítja az USA hírszerzését. Susan Fletcher harcba indul a titkolózás és a hazugság áradatával szemben, hogy megmentse az ügynökséget, amelyben hisz. Miután mindenfelől árulás veszi körül, már nemcsak a hazájáért küzd, hanem a puszta életéért, majd végül annak a férfinak az életéért is, akit szeret.

„A Digitális erőd közelebb jár az igazsághoz, mint azt bármelyikünk is képzelni merné.” 

MacDonnell Ulsch, National Security Institute

digi.JPG

Kellhet-e ennél több?

Nem igazán. Életszagú karakterek, akiket a cselekedeteik miatt csak még jobban megszeretünk vagy megutálunk. Két helyszínen futó cselekmény, mely a spanyolhonba és egy titkos szervezet világába kalauzol el minket. Kódfejtők, titkos kódok és a számítástechnika világa. Hatalmas csavarok, izgalmas cselekményszálak, elképesztő nézőpontváltások. Hát ez mind-mind benne van ebben a műben.

Na, és persze mindehhez ad egy pluszt az is, hogy a mai világban könnyűszerrel megtörténhet mindaz, ami ebben a regényben. Szó nélkül – ráadásul úgy hogy mi nem is tudunk róla – lenyomozhatnak, elolvashatják a leveleinket, belefolyhatnak a virtuális életünkbe, és megvédhetnek a virtuális támadásoktól. No, de ki szeretné, hogy a legbelsőbb gondolatait, amiket egy személynek ír le, mondjuk egy mailben, azt elolvassák? De azt azért mindenki szeretné, hogy megmentsék, ha azt kell. Ugye, hogy ugye. Hiszen minden éremnek két oldala van.

„Mindannyiunknak jogunk van hozzá, hogy legyenek titkaink.”

Persze ez csak egy lehetőség. Amellett, hogy a könyv a szupertitkos és szuper okos gépekről szól, azért van benne bőven emberi érzelem is. Mennyi mindent vagy képes megtenni, azért amiben hiszel? És meddig mész el a hazád védelméért? Mit vagy hajlandó feláldozni az életedért? És annak életéért, akit szeretsz? Nehéz kérdések, érdekes válaszok.

Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, akkor is, ha egyébként nem szereted Dan Brownt, mert sokaknak ez a könyv jelenti, a könyvet az írótól. Hátha neked is ez lesz az. Ha pedig szereted az írót, akkor nyugodtan vedd kezedbe, és készülj fel, hogy ismét egy olyan élményben lesz részed, ami használatba veszi az agyad, a szellemi kitartásod és az idegeidet. Persze jó értelemben.

U.I.: Lehet, hogy már ez a cikk is ott van a listán, azok között, amiket az NSA-ről írtak. Lehet, éppen akkor olvassák el, amikor te. Épp most. Ebben a percben. És teszik feketelistára, vagy nem foglalkoznak tovább vele. Ki tudja?

„Minden lehetséges. Csak ami lehetetlen, az tovább tart.” 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr527710662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása