Jay Asher: Tizenhárom okom volt...
2015. január 21. írta: Mózes Tina

Jay Asher: Tizenhárom okom volt...

(Nyomokban spoilert tartalmaz.)

Egy mai probléma eredeti feldolgozása.

Nagyon sok negatív kritikát olvastam a könyvvel kapcsolatban, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

A könyv röviden: Hannah öngyilkos lett, és senki sem érti miért. Az osztálytársai, a tanárok, a szülei, és Clay, akinek a szemszögéből olvashatjuk a történetet. Aztán egyik nap Clay kap egy cipős doboznyi magnókazettát, amin, mint kiderül, Hannah beszél arról, hogy miért lett öngyilkos. Elmeséli az egész történetet, tizenhárom kazettán keresztül beszél a tizenhárom okról, amiért öngyilkos lett. A kazettákon szereplő okokhoz legtöbbször egy-egy ember is tartozik, akiknek Hannah eljuttatja a kazettákat. Mellékel mellé még egy térképet is becsillagozva azokat a helyeket, amelyeket megemlít a kazettákon.

Nagyon lebilincselő történet, érdekes megfogalmazás és nagyon jó írásmód. Nagyon tetszett a könyv eredetisége, a kazettás ötlet, és az, hogy az író mert beszélni erről a sajnos nagyon gyakori problémáról: az öngyilkosságról. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert igazán elgondolkodtató.

A könyv fülszövege:

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

Ajánlás:

„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman

„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher

Egy jó alapötlet, egy nagyszerű kivitelezésben. Sokak, akik eddig olvasták csak annyit mondanak: Ennyi? Ezért lett öngyilkos Hannah? Nekik csak annyit mondanék, hogy nézzenek egy picit utána a statisztikáknak. Igen. A legtöbb tinédzser nem is olyan életbevágó dolgok miatt lesz öngyilkos. Habár jegyezzük meg, hogy senki sem tudhatja, hogy másnak miért és mi a legnagyobb probléma. Tehát igen, Hannah azok miatt lesz öngyilkos, amit a kazettákon elmond.

Merész vállalkozás volt ez Jay! Felnőtt férfiként leírni egy tinédzser lány problémáit, ráadásul úgy, hogy mindez hiteles és érthető legyen nem egyszerű feladat. Mégis én úgy gondolom sikerült! Nekem nem tűnik úgy, hogy Hannah a semmi miatt dobta volna el az életét, és bevallom őszintén a kazettás megoldást zseniálisnak tartom. Komolyan.

Ha ezek után érdekel a sztori, bátran olvasd el a könyvet és várom a kommenteket, hogy szerinted Hannah miért is lett öngyilkos...!

Tina 

tizenharom-okom-volt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr767094187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása