Inside Amy Schumer
2016. január 24. írta: filmmoly33

Inside Amy Schumer

Amy Schumer két év alatt jutott el ismeretlen stand-up humoristából Golden Globe-jelölt színésznővé, akinek saját sikeres sorozata van, és övé 2015 egyik legnépszerűbb vígjátéka is. Szerencsére Hollywoodban egyre több olyan nő dolgozik, aki újra és újra bebizonyítja, hogy a nők igenis viccesek, emellett arra is van idejük, hogy tabukat döntögessenek. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Lena Dunham (Csajok), Kristen Wiig (Koszorúslányok), Melissa McCarthy (A kém), Tina Fey (30 Rock), Rebel Wilson (Pitch Perfect). Mégis Schumer most a legnagyobb sztár a szókimondó, vicces, sikeres feministák között. Népszerűségének oka az eddig három évadot megélt sorozata, az Inside Amy Schumer (magyar forgalmazásba még nem került).
amy-schumer1.jpg

A sorozat különböző műsortípusok összevonásából született: kicsit stand-up comedy, sketch comedy és talkshow. A játékidő első háromnegyedében a stand-up részletek, szkeccsek, és az utca emberét kérdezős részek váltják egymást. A műsor – címéhez hűen – teljes egészében Schumerre épül: ő stand-upol, minden szkeccsben szerepel, és ő készít interjút az emberekkel. Egy-egy epizód mindig az Amy Goes Deep című szegmenssel végződik, ahol Schumer különleges emberekkel készít interjút. Nem hírességekkel, hanem olyan átlagemberekkel, akik általában nincsenek megszólaltatva: transznemű, gigoló, sztriptíztáncos, nyitott párkapcsolatban élő, drogdíler stb. Jó érzéke van a kérdezéshez, előítélet nélkül viszonyul a riportalanyokhoz, és általában mindig izgalmas információkat szed ki belőlük.

Az Inside Amy Schumer idén megnyerte a legjobb szórakoztató televíziós műsor Emmy-díját. Kérdés, hogy minek köszönhető Schumer ilyen mértékű népszerűsége, mikor az USA-ban már tele vannak a televíziós csatornák jobbnál-jobb humoros talkshow-kkal (The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel Live!, Conan stb.) és a szkeccsműsorokból sincs hiány (Saturday Night Live, Key & Peel stb.). Az első oka Schumer népszerűségének kétségtelenül az, hogy nő. Végre a másik nem is képviselőre talált a stand-up világában, és bizony őt nem kell félteni, ha szókimondásról van szó. Gyakorlatilag alig van olyan rész a sorozatban, ami nem tabutémákkal viccelődik (pl. rasszizmus, nemi erőszak), vagy nem éppen a komikus szexuális kalandjairól szól. Nőktől teljesen szokatlan, hogy sztorizgassanak kínos egyéjszakás kalandjaikról, szexuális preferenciáikról és úgy általában a nemi szervükről. Schumer nem csak ki meri mondani a dolgokat, de olyan humorral teszi, hogy a nők és férfiak is egyaránt betegre nevetik magukat egy-egy előadása alatt. Egyszerre önironikus, képes eljátszani bárkit a teljes önbizalomhiányban szenvedő szeretethiányos lánytól a megalomán egocentrikus beképzelt szemétládáig. Előszeretettel játssza el az amerikai, fehér, buta, középosztálybeli szőke nő karakterét, a legtöbb poén rajtuk csattan.

Kiválasztottam néhányat a legnépszerűbb témáiból, példaként egy-egy szkeccset csatolva:

  1. Férfi szemszög – női szemszög

Schumer nem csak abban jeleskedik, hogy kifigurázza a „tipikus” nőket, de a férfiak is kapnak rendesen. Újdonsága abban rejlik, hogy eddig viszonylag ritka volt a két nem problémáit, ellentéteit női szemszögből vizsgálni. A nőket úgy parodizálja, hogy érti is a nevetséges viselkedések hátterét (például néhány női magazin elolvasása után bárki beleőrül egy sima randevúra való felkészülésbe), és megmutatja, hogy milyenek a férfiak női szemszögből. Mivel a filmekben és a televízióban is általában a férfi szemszög érvényesül, már ettől egyedivé válnak az Inside Amy Schumer történetei. Az egyik nem túl burkolt célzás a két nem különbségeire a One Night Stand című jelenet, mely bemutatja, hogy egy egyéjszakás kaland másnapján hogyan viselkedik a női fél és a férfi fél. Az összes ezzel kapcsolatos sztereotípiát felhasználja a szkeccs a humor kedvéért: a nő kutakodik a férfi után a közösségi média oldalain, a barátnőinek áradozik róla, sms-eket írogat neki, közös bankszámlát nyit, esküvői tortát kóstol, míg a férfi számítógépes játékokkal játszik, a haverjával sörözik, meztelenül játszik a repülőgépmodelljével. A Girl, You Don’t Need Makeup című szkeccsben egy tinikből álló fiúbanda énekel arról Amy-nek, hogy nincs szüksége sminkre, anélkül is gyönyörű, majd miután lemossa a sminkjét, diszkréten visszakönyörgik rá, hogy azért mégis nézzen már ki valahogy. A lehető legegyszerűbben foglalja össze, hogy mennyire paradox módon várja el a férfitársadalom a nőktől a „természetes” szépséget.

  1. Tabutémák

Örök kérdés, hogy mivel lehet viccelni, és mi számít ízléstelenségnek. Az Inside Amy Schumer készítői nem szokták feltenni ezt a kérdést, bármilyen témából képesek szkeccset készíteni. Sokan persze kritizálják emiatt a műsort, de valószínűleg a Football Town Nightsban – ahol a városba érkező új edzőt azért gyűlölik, mert megtiltja a focistáinak a nemi erőszakot – sokkal jobban megértjük a nemi erőszak súlyos problémáját, mint egy statisztikai felmérésből, és a nevetéssel tanulság is jár. Szintén nem kell magyarázni, hogy miért polgárpukkasztó a Herpes Scare című jelenet, amelyben Schumer istenhez fohászkodik, hogy ne legyen herpesze az egyéjszakás kalandjától. Ebben a történetben isten homoszexuális, és miután Amy arra se hajlandó a herpesz megúszása érdekében, hogy gyakrabban felhívja az anyját, végül megállapítja, hogy kevesebb fehér nőt kéne teremtenie

  1. Generációs különbségek

A komikus néha előveszi az örökérvényű problémát, a generációs szakadékot. Szkeccseiben általában a panaszkodó fiatal jelenik meg, aki nem tud mit kezdeni a helytelenül/idegesítően viselkedő idősebb rokonával. A Mom Computer Therapy-ben Amy és az édesanyja pszichológushoz mennek, mert Amy nem bírja elviselni, mennyire nem ért – és nem is akar érteni – anyja a számítógép-használathoz. A Generations pedig egy olyan idősek otthonát reklámoz, ahova az unokák beírathatják a nagyszüleiket, hogy az ottani tanárok kezeljék a rasszizmusukat.

  1. Televíziós műsorok paródiája

Schumer valószínűleg maga is sokat néz televíziót, és előszeretettel veri bele a csúfot a legtöbb televíziós műfajba. Egyik leghíresebb szkeccsében, a Celebrity Interview-ban egy tipikus hollywoodi sztárocskát alakít, Amy Lake Blivelyt (nyíltan utalva Blake Lively színésznőre, akinek korábbi interjúiból is merít ötletet), aki épp valamelyik híres amerikai talkshow vendége. A jelenet kifigurázza a nyomulós, a házasságára folyton panaszkodó férfi házigazda figurákat és a gyönyörű fiatal színésznőket, akik minden áron be akarják bizonyítani, hogy ők nem elszállt dívák, hanem jó fej geek csajok (Amy kedvenc filmje a Star Wars, egyedül él a kutyájával, nem szeret elegáns ruhákban járni stb.). A szkeccs szépsége, hogy sok új dolgot nem is kellett kitalálnia Schumernek, egyszerűen összegyűjtött pár híres jelenetet a legnépszerűbb fiatal színésznők interjúiból, és kifigurázta őket.

  1. Mindenkivel megtörténik

A sorozat erőssége, hogy olyan szituációkból csináljon viccet, amit a legtöbb ember át tud érezni, mert szinte mindenkivel megtörténik. Ezek a jelenetek általában nagyon abszurd módon végződnek. Ilyen a Calling the Cable Company, ahol Amy megpróbálja felhívni az internetszolgáltató ügyfélszolgálatát, de amikor élete első modemének gyártási számát is elkérik tőle, elveszíti a türelmét, és elindul Indiába megkeresni az idegesítő operátort.

Amy Schumer egyedi, okos, mégis könnyen érthető humorának köszönhetően bekerült a legbefolyásosabb hírességek közé. Első forgatókönyvéből a vígjátékok nagymestere, Judd Apatow rendezett filmet, és maga Schumer játszotta a főszerepet. A Trainwreck (Kész katasztrófa) című filmet jelölték a 2016-os Golden Globe-on legjobb vígjáték kategóriában, Schumer pedig alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó jelölést is. Karrierje felfelé szárnyal, mivel minden talkshowban, díjátadón és egyéb nyilvános eseményen bebizonyítja, hogy nem csak az előre megírt poénokból csinált karriert, hanem könnyedén improvizáló, vérbeli humorista. Az Inside Amy Schumer pedig (hasonlóan például a Family Guyhoz) többféleképpen fogyasztható: prosztó komédiaként és sokatmondó társadalomkritikaként is

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr278307856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása