Gillian Flynn: Holtodiglan
2014. december 30. írta: filmmoly33

Gillian Flynn: Holtodiglan

"Van abban valami nyugtalanító, ha az ember felidéz egy szívet melengető emléket, és közben fagyos hidegség tölti el.”

Manapság a “letehetetlen” szót kicsit könnyelműen használják a kritikusok, de ennél a könyvnél helytálló ez a kifejezés. Gillian Flynn világhírű bestsellere a megszokottól jóval árnyaltabban nyúlt a házasság és a gyilkosság témájához, regénye olvasása után pedig nem marad ember, akinek lelkivilágát ne rázná meg a történet. A regény népszerűségének köszönhetően idén októberben mutatták be a filmváltozatot David Fincher rendezésében, Ben Affleckkel és Rosamunk Pikekal a főszerepben.

gone-girl-cover-e1380736708924_zpsefeba8f5.gifA történet a Dunne házaspár ötödik évfordulójának napján kezdődik. A romantika kettejük életét már rég elkerüli, helyette viszont annál több elfojtott gyűlölet, szomorúság és bosszúvágy lappang. Nick Dunne és Amy Elliott Dunne gyönyörűek, műveltek, humorosak és gazdagok voltak, amikor egymásba szerettek. A vagány csaj és a jófej férj tökéletes párost alkottak, és képen röhögtek mindenkit, akik a házasság nehézségeiről papoltak nekik. Azonban hamarosan beütött egy válság, munkahely elvesztése, hitelcsapdák, és búcsút mondhattak a nagyvilági életnek. Azonnal előjött minden mérgező tényező: a különböző családi háttér, a fájó áldozatok hozása, a másikból való kiábrándulás. Melyikük a hibás? Ez attól függ, hogy kit kérdezünk.

Az ötödik évfordulón Amy Dunne váratlanul eltűnik. A lakásban több nyom is emberrablásra és/vagy gyilkosságra utal (nyitott ajtó, felborult bútorok), a média felkapja az ügyet, és Nick Dunne hatalmas sajtófigyelmet kap. A rendőrség bár látszólag együttműködik Nickkel, őt tartják az elsőszámú gyanúsítottnak több okból is: pocsék a házassága, az aggodalom legkisebb jelét sem mutatja, és a nyomok is egyre jobban hozzá vezetnek.
Miközben Nick kétségbeesetten próbál megfelelni egyszerre Amy szüleinek, a rendőröknek, és a médiának, egyre több olyan bakit követ el, amivel ront a helyzetén. Ilyen például, amikor reflexből belemosolyog a kamerába az Eltűnt Amy Dunne poszter mellett, mert kényszeresen szimpatikusnak akar látszani. Egy idő után mindenki elkezdi Nicket támadni.
gone-girl-df-01826cc_rgb.jpgFelváltva olvassuk Nick beszámolóját az eltűnés napjától kezdve, és Amy naplóbejegyzéseit a megismerkedésük napjától az eltűnése napjáig. A könyv tele van tűzdelve csavarokkal, állandóan átver minket, és könyörtelenül szórakozik az érzéseinkkel. Nicket hol gyűlöljük, hol sajnáljuk, hol pedig drukkolunk neki. Sajnos többet nem lehet erről a könyvről mondani anélkül, hogy lelőnék valamilyen csavart.

Mindenkinek ajánlom a regényt (és a filmet is), mert eszméletlen izgalmas, és beleláthatunk két olyan ember gondolataiba, titkaiba, érzéseibe, akik tönkretették saját magukat és a másikat. Pedig mindketten szerelmes idealistákként indultak annak idején….
holtodiglan.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr657107161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása