Tammara Webber: Easy - Egyszeregy
2015. január 21. írta: Mózes Tina

Tammara Webber: Easy - Egyszeregy

(Nyomokban spoilert tartalmaz.)

Nem könnyű olyanokat kijelenteni, hogy egy könyv jó vagy rossz. Hiszen minden könyv mindenkinél más-más gondolatokat ébreszt, mindenkinek más tetszik. És ez így a legjobb. Ezért van annyi félekönyv, amennyit csak el tudunk képzelni, és éppen ezért tud mindenki kedvenc könyvet/könyveket és írót találni magának. Nekem az Easy az egyik kedvenc könyvem, így bevallom, egy cseppet elfogult vagyok vele szemben. Tehát meg se kísérlem beskatulyázni a könyveket mindenféle melléknév által meghatározott csoportba.

De azért tudni lehet, hogy egy történet jól van-e megírva. Ezt pedig onnan, hogy nem nagyon tudod letenni. Nem az van, hogy „Áhh, majd holnap befejezem!”, vagy „Majd, ha lesz időm, elolvasom!”. Mert nem tudsz szünetet hagyni benne. Tudnod kell, mi történik. Elkezded olvasni és rabul ejt az egész, magával ragad. Nekem ez egy ilyen könyv.

Már a megjelenése előtt vártam ezt a könyvet, mert elolvastam az első 30 oldalt, amit kedvcsinálónak tett fel a kiadó. Sosem csináltam ilyet, és megjegyzem nem is fogok rászokni, mert bűn rossz kivárni, amíg ténylegesen megjelenik a könyv.

A könyv fülszövege:

Egy ismeretlen megmentő.

Egy nyugtalanító titok.

A szerelem nem mindig sima ügy…

A fiú figyelte a lányt, de nem ismerte őt. Aztán egy váratlan összecsapás jóvoltából a megmentőjévé vált…

Tagadhatatlan vonzerő hatott közöttük. Ám a múlt, amelyen a fiú kemény munkával igyekezett felülkerekedni, és a jövő, amelybe a lány őszinte hitét vetette, azzal fenyegetett, hogy elszakítja őket egymástól.

Csak együtt vehették föl a harcot a fájdalom és a bűntudat ellen, nézhettek szembe az igazsággal, és találhattak rá a szerelem nem várt erejére.

Egy titok kísérti. Egy idegen megmenti.

A szerelem néha nem olyan egyszerű, mint az egyszeregy.

Hogy miért szerettem bele ennyire ebbe a könyvbe?

1. Szereplők

Külön ki kell emelnem, hogy nagyon jól ki vannak dolgozva, sokoldalúak, igazi személyiségek, de nem csak ezért szerettem meg őket. Észrevehető a jellemfejlődésük egytől-egyig a történeten keresztül. Jacqueline például nagyon sokat fejlődik, Kennedy kirakat barátnője eltűnik és átveszi a helyét egy magabiztos, független nő, aki szembe mer nézni a problémáival. Landon és Lucas, akik titokzatosak, és látszólag totális ellentétei egymásnak, de a két srác nem is különbözik annyira, mint az Jacqueline elsőre hiszi. És a mellékszereplők! Imádtam Erint, Jacqueline legjobb barátnőjét, és egyben szobatársát, aki mindenben mellette áll, egy nagyon szerethető pörgős lány. Illetve nagyon megszerettem Benjit is, az örökké álmos, vicces és jófej srácot, aki mellé Jacqueline a szakítás után ül közgáz órán. Igazán jó barátok lesznek, és ez ráébreszti a lányt arra, hogy Kennedy nélkül is tud barátokat szerezni. Érdekes személyiségnek tartom Kennedyt is, őt is meg lehet érteni, még ha nem is kedveled meg. Viszont a professzor, Dr. Heller nagyon belopta magát a szívembe, mert egyenes, jószívű és kedves tanár, olyan amilyenre a tanulóknak szüksége lenne, emellett meghatározó személyiség is a könyvben. Még a rosszfiú Buck is olyan, amilyennek egy valódi karakternek lennie kell. Szóval az írónő nagyon eltalálta a szereplők megalkotását.

2. Cselekmény

Csak annyit tudnék mondani, hogy a történet tökéletesen fel van építve, az egymásba gabalyodó szálak érthetőek, még néhol egy kicsit kiszámítható is a sztori. Mert az olvasónak néha szüksége van arra, hogy előre tudja a történet egy részét, de legyen valami, amit nem sejt. Persze vannak benne csavarok. Nem világmegváltó, „ezt sosem gondoltam volna” csavarok. Csak olyan életszagú, „veled is megtörténhet” típusú fordulatok. És ez teszi élvezetessé a könyvet.

3. Témák

A könyv nem csupán egy egyetemista lányról és a szerelemről szól. Benne van mindennapjaink problémája, az hogy hogyan védhetik meg magukat a lányok, és hogyan kerülhetjük el az erőszakos helyzeteket. Viszontmégsem oktató jellegű, ami óriásit dob az egészen. Barátságról, bizalomról, a múlt sebeinek feldolgozásáról, szerelemről, jövőről, az ember elkövetett, és el nem követett hibáiról szól. Arról, hogy sose ne add fel önmagadat és álmaidat még akkor sem, ha szerelemes vagy.

4. Összkép

A mai generációknak íródott, nagyon tartalmas regény. Ugyanúgy jelen van benne a gyönyörű nyelvezet és a mai szleng, pontosan olyan arányban tálalva, ami széppé teszi a leírásokat és viccessé a párbeszédeket. Értelmes olvasnivaló, ami tanít is, mégis élvezhetően van megírva.

Tammara Webber jó írónő, alig várom, hogy új könyvet olvashassak tőle. Csak ajánlani tudom, minden bizonnyal meg fogod szeretni! Hiszen ezt a könyvet nagyon egyszerű megszeretni, ahogyan az utolsó mondat is írja: „Könnyű. Mint az egyszeregy.” 

Tina

covers_251508.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr47094521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása