Snowpiercer
2015. március 19. írta: filmmoly33

Snowpiercer

„-Curtis, mindenkinek megvan az előre meghatározott helye, és mindenki a helyén van, kivéve téged. - Ezt mondják a legjobb helyen élők a legrosszabb helyen élőknek.”

snow-piercer12.jpgAz ember nem úgy ül le egy apokaliptikus sci-fi thriller elé, hogy könnyed szórakozásra számít. De azért azt nem gondoltam, hogy ennyire megvisel a Snowpiercer. A film a jól bevált katasztrófa utáni utópikus társadalom kasztrendszer-problémáját vette elő, majd megcsavarta egy eredeti ötlettel. A történetben a globális felmelegedés elleni harcban megfagyott a Föld, és gyakorlatilag megszűnt minden élet a bolygón. A „szerencsés” emberek feljutottak a Snowpiercer (Jégtörő) nevű vonatra, amely körbe-körbe jár a Föld körül, életben tartva utasait. Igen ám, de ezen a vonaton az első és másodosztály életkörülményei merőben eltérnek: a szegény részleg ehetetlen proteinszeleteken él, összezsúfolva, rettenetes higiéniai körülmények között, kiszolgáltatva a hatalomnak. A gazdag réteg pedig extravagáns luxusban, végtelen jólétben tengeti mindennapjait, jól elkülönítve a nyomortól.
chrisevanssnowpiercer.jpegA főszereplőnk, Curtis (Chris Evans) és a szegényrészleg néhány elszánt tagja lázadást tervel ki, és céljuk, hogy a vonat leghátuljából eljussanak a legelejébe, ahol a Snowpiercer motorja és annak irányítója, Wilford található.

Azt fontos tudni, hogy a film egy híres dél-koreai rendező, Joon-ho Bong első angol nyelvű filmje. Ezért nem érdemes a tipikus hollywoodi katasztrófafilmekkel összehasonlítani, hiszen más költségvetéssel dolgoztak (bár ez a minőségen szerencsére nem látszik), és a film stílusa is szokatlan lehet. Iszonyúan groteszk (például az egymást kegyetlenül lemészároló emberek megállnak visszaszámolni és boldog új évet kiabálni, amikor az új év kezdetét jelző hídon áthalad a vonat), nagyon nyomasztó, és sokszor gyomorforgató (nem csak a nyomor ábrázolása, hanem a gazdagok giccses világa is), néha pedig teljesen váratlanul humorizál.
chris-evans-tilda-swinton-and-octavia-spencer-in-snowpiercer.jpgSzóval bár az alapkoncepció tényleg nem ismeretlen (csak hogy közelmúltbéli és mindenki által ismert példát hozzak: Az éhezők-viadala trilógia is hasonló világot mutat be), de mégis tud bennünk új érzéseket és gondolatokat ébreszteni. Elviselhetetlenül nyomasztóvá akkor válik a történet, amikor kezdjük átlátni, hogy a főszereplő Curtis közel sem egy patyolat lelkű hős (főleg összehasonlítva Chris Evans leghíresebb szerepével, Amerika kapitánnyal), és boldog végkifejletre teljesen felesleges számítani.
Hátborzongató filmélménynek tökéletes, könnyedén lepipálja a tucathorrorokat. Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom.
snowpiercer.jpg

Nézd meg, ha:

  • szereted az izgalmas sci-fiket

  • kíváncsi vagy a dél-koreai filmstílus és Hollywood találkozására

  • megnéznéd Chris Evanst egy szuperhőstől eltérő szerepben

  • sokkoló filmélményre vágysz

 

Ne nézd meg, ha:

  • nem bírod a testi és lelki erőszak látványát

  • tipikus hollywoodi filmre vágysz

  • unod az utópikus történeteket

  • csak Amerika kapitány érdekel a filmben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr437284887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása