Stephenie Meyer: A Burok
2015. január 21. írta: Mózes Tina

Stephenie Meyer: A Burok

(SPOILER VESZÉLY!)

Vajon Te eltűnnél, ha egy Lélek költözne a testedbe?

Stephenie Meyer, az Alkonyat sorozat írója most is nagyot alkotott. A Burok című könyv igaz nem ugyanazt a korosztályt célozza meg, mint az Alkonyat, de ismét világsikert hozott az írónőnek.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy most a Burok a kedvenc könyvem Meyer-től. Nagyon szeretem az írásmódját, ahogy megjeleníti előttem a környezetet és szinte beszippant a történetbe. Különlegesek az érzések, amiket az olvasás közben kelt bennem, ahogy együtt érzek a karakterekkel, hol sajnálva őket, hol velük együtt gondolkozva egy-egy problémán, amit nekik kell megoldani.

A Burok egy lenyűgözően felépített világba repít el bennünket, pedig itt játszódik a Földön. A Földet elfoglalja egy idegen faj, a Lelkek faja. A Lelkek sokkal jobb hellyé tették a világunkat, a háborúk megszűntek, béke honol, nincsenek betegségek, nincsenek gondok. A Föld tökéletes hely lett, de nem az emberek számára. Ugyanis a Lelkek beleköltöznek az emberekbe, minket használva gazdatesteknek. Innen ered a Burok cím. Mivel az emberi testek már csak burkok, akik életet biztosítanak egy fejlettebb civilizáció részére.

A történet egy ilyen beillesztéssel indul. Egy igen nagy tekintélynek örvendő, sok életet leélt Lelket, Vándort beillesztik egy földi lányba, Melanie Stryderbe. Vándort felkészítették, hogy ez a test más, mint a többi, hogy az embereknek nagyon erős és komoly érzelmeik vannak, és hiába élt már tíz másik bolygón, ilyennel még biztos nem találkozott. Vándor felkészült, de még így is meglepi az emberlány utolsó emléke, amikor Melanie inkább öngyilkos lett volna, mintsem elkapják. Kiderül Vándort azért illesztették belé, hogy kiderítse vannak-e még Melanien kívül is lázadó emberek, akiket nem sikerült elkapni a Lelkeknek. Akik még nem adták fel a háborút.

Mivel a Lelkek soha nem hazudnak, illetve az egész társadalmuk rendkívül jólelkű és segítőkész, Vándor megpróbál mindent amit csak tud, hogy Melanie emlékeit elérje. De egy valamire nincs felkészülve. Melanie nem adja könnyen a titkait, nem tűnik el, ahogy annak történnie kéne. Épp ellenkezőleg, minnél több idő telik el, annál erősebben ott van Vándor fejében, gyűlölve őt. Mindeközben Vándornak nem sikerül közelebb kerülni Melanie emlékeihez, kivéve álmaiban. Mert, amikor álmodik, Vándor látja mi történt Melanieval, látja hogyan szökött meg a lány a Lelkek elől, látja hogyan próbált meg életben maradni, hogyan menekült, bujdosott a Hajtók elől, akik az embereket keresik. És végül látja Jaredet, akivel a lány találkozott az egyik élelmiszer beszerző körútján. Melanie érzései beleszövődnek az álmaiba, így az idő elteltével Vándor is szerelmes lesz a férfiba, akit nem is ismer. 

A Hajtó, aki Vándor beilleszkedése óta azt várja, mikor tud már meg valamit a lázadókról - akiket el akar kapni mindenáron - nem hagyja békén Vándort, aki annak ellenére, hogy azelőtt nem ismerte ezt az érzést, elkezdi gyűlölni őt. És ez a közös gyűlölet Melianieval a Hajtó iránt, összekovácsolja a két lányt. Vándor nem tudja legyűrni Melaniet, a Hajtó rájön erre, így két lehetőség marad. Vándor átköltözik egy másik testbe, és Melaniet megölik, vagy a Hajtó beköltözik a lányba, hátha ki tudja deríteni azt, ami Vándornak nem sikerült.

Mikor Vándor rádöbben, hogy a Hajtó nem fogja feladni és neki semmit sem sikerül kiszedni Melanieból, útra kel, hogy beszéljen a Gyógyítóval, aki a lányba illesztette. De az út nagyon hosszú és Vándor úgy érzi, egyedül kell lennie, avagy kettesben Melanieval, aki a fejében van, hogy gondolkodni tudjon. A sivatagon átvezető úton azonban Melanie új emlékeket fed fel a Vándor előtt, aki rájön, hogy neki is fontos Jared, illetve Melanie kisöccse Jamie. Szereti őket. És nem Melanie érzései ezek. Az övé, Vándoré, a Léleké, aki már kilenc világot megélt és soha nem kötődött senkihez. Szereti a két fiút. Mikor erre rájön Melanie megmutatja neki a hozzájuk vezető utat és elindulnak megkeresni szeretteiket a sivatagban. Mindketten tudják halál vár rájuk ha nem találják meg őket, de akkor is, ha visszamennek. Vándor árulóvá válik a Lelkek felé, így semmiképpen sem maradhatna Melanie testében, a lányt pedig megölnék.

A sivatagban való hasztalan kóborlás közben majdnem meghalnak, de Melanie nagybátyja rájuk talál. Vajon rögtön megölik Vándort, amint rájönnek, hogy már nem Melanie az? Vagy amint meglátják a szemét - amiből kiderül, hogy egy Lélek költözött belé - eltaszítják, hagyják meghalni? Vagy lehetséges, hogy megpróbálják kiszedni Vándort Melanieból, még akkor is, ha tudják, hogy ez lehetetlen és biztos halállal végződne? Hogyan élheti túl a két lány mindezt? Vajon Melanie látja még valaha Jamiet és Jaredet? Vagy talán elgondolkoznak rajta, hogy ez csak csapda? Esetleg elfogadják Vándort? Vajon egy Lélek képes beleszeretni egy emberbe? Vajon egy ember képes lenne szeretni egy Lelket? Vajon Vándor szerethet-e mást, vagy csak ugyanazt, akit a teste, azaz Melanie? Vajon az emberek képesek egy helyen élni egy Lélekkel anélkül, hogy meg akarják ölni?

Sok kérdés, amikre csak a könyv adhat választ. De vannak igenek nemek is a válaszok között. Olvasd el, hogy kiderüljön melyik kérdésre mi a válasz! Ígérem, nem fogod megbánni!

A könyv 607 oldalas, de ha valaki nem szeretne ennyit olvasni most jött ki nemrég a belőle készült film A Burok címmel, ami bár nem adja vissza a könyvet, és nem is annyira részletes, de elég jól ábrázolja mindazt, amit Meyer ezzel a könyvvel üzenni szeretne.

Jó olvasást, vagy jó filmezést!

Tina

host_burok_borito_hun.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr657095975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása