A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső
2015. január 24. írta: filmmoly33

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

Tolvajok, maffiózók, dílerek, póker, adósság, pénz, kokain, rablás. Összetevők egy ütős gengszterfilmhez. Tegyük még hozzá, hogy remek színészek, rengeteg humor, izgalmas képi világ, felejthetetlen zene és kész egy Guy Ritchie film. Mégpedig a Guy Ritchie film, hiszen ez a film a Blöff előfutára, a rendező első nagy játékfilmje és egyben berobbanása a filmiparba: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső.

120735_7860.jpg

Néha érthetetlen, mitől szeretünk meg egy filmet, hiszen amíg nem találkoztam a Blöffel egészen biztos voltam benne, hogy nem érdekelnek az öldöklős gengszterfilmek. Mégis szerelem volt első látásra, ahogy egyébként Guy Ritchie többi alkotása is, többek között a Sherlock Holmes filmek. Már régóta terveztem, hogy megnézem a legelső nagyjátékfilmjét, de eddig valahogy elmaradt, talán kicsit féltem a csalódástól. Butaság volt, hisz A Ravasz a gengszterfilmek egy új műfajának megalkotója.

A történetben megkapunk mindenféle bűnözőkaraktert, akit csak szeretnénk: a négy nagyravágyó jó barát, a főgengszter, annak félelmetes segítői, a drogbáró, annak szintén félelmetes segítői, a beszerző, az együgyű tolvajok, a báránylelkű drogtermesztők és a veszélyes szomszéd banda. A rengeteg karakter már önmagában izgalmas, de természetesen a szálak állandóan összetalálkoznak, mégpedig a legváratlanabb és többnyire a legviccesebb helyzetekben.

Bár a film alatt rendesen hullik a szereplőgárda, néha egész brutális módon, mégse érez a néző megrökönyödést, félelmet, vagy undort, hiszen a szereplők annyira karikatúraszerűek, beképzeltek, gonoszak, hogy nem igazán ejtünk értük könnycseppeket. Sőt, amikor a főszereplő srácokkal végezni akaró bandák véletlenül egymást mészárolják le, kifejezetten megkönnyebbülést érzünk.

lock-stock-and-two-smoking-barrels.png

Nézzük a történetet. A film központja a már említett négy barát: Eddie, Tom, Szappan és Dudva. Mivel Eddie nagyon jól kártyázik, úgy döntenek, hogy megpróbálnak kaszálni az East End legnívósabb pókerpartiján. Baltás Harrynél azonban csak komoly pénzösszegekkel lehet játszani. Harry nem bíz semmit a véletlenre, és csalással komoly adósságot sóz Eddie-ék nyakába. Egy hetet kapnak 500 ezer font előkerítésére különben kezdetben az ujjaikkal, később az életükkel fizethetnek. Kétségbeesetten próbálják előkeríteni a szükséges lóvét, és jobb ötlet híján kirabolják a szó szoros értelmében szomszéd bandát, akik épp pár nyúlszívű drogtermesztő srácot kopasztottak meg. A fiúk a kokain eredetét nem sejtve megpróbálják eladni az árut annak a drogdílernek, akihez eredetileg tartozott. Így történik, hogy Baltás Harry mellett már két másik gengszterbanda akarja holtan látni a fiúkat, akik csak a szerencséjüket akarták megcsinálni. Eközben még több szálon fut a történet, antik fegyverek vándorolnak kézről kézre, nem beszélve az 500 ezer fontot tartalmazó táskáról. A történet cselekményét dióhéjban elmesélni is annyi idő, mint maga a film. Mégis végig követhető a sztori, a szokatlan, már-már klipszerű kameraállások, vágások, színek, egyszóval a képi világ pedig teljesen belerángatja a nézőt a filmbe.

2166_4.jpg

A rendező fiatalkorában sok időt töltött az East Enden, a londoni alvilág negyedében. Ennek köszönhetően érezzük hitelesnek a történetet, arról nem is beszélve, hogy a filmben Harry verőlegényét alakító Lenny McLean ténylegesen az angol alvilág jelentős figurája volt. A Ravasz nagy erőssége a színészei: a négy fiú (Nick Moran, Jason Statham, Jason Flemyng és Dexter Fletcher) között remek az összhang, mellesleg ez a film indította el Jason Statham karrierjét. A Baltás Harryt játszó P. H. Moriarty ránézésre is maga az ördög, Vinnie Jones karaktere, Nagy Chris pedig a leglazább gengszter, aki miközben könnyedén megkaparintja a pénzes táskát újra meg újra, még arra is marad ideje, hogy megnevelje a fiát.

Ebben a filmben megvan az alacsony költségvetésű, ezért nagy kreativitással és elszántsággal készült filmek varázsa, fülbemászó zenéje és szállóigegyanús dialógusai miatt pedig akármennyiszer megnézhető. Nem véletlen, hogy megjelenése évében besöpört jó pár díjat, benne van az IMDB top 250 filmlistájában, és a kritikusok a 90-es évek legjobb brit filmjének tartják.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr37107641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása