Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
2015. január 21. írta: Mózes Tina

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

(Nyomokban spoilert tartalmazhat.)

Anna egy átlagos lány Atlantából. Szülei elváltak, anyja biológia tanár, apja író, a kisöccse Seany talán a világ legnagyobb Star Wars rajongója, legjobb barátnője Bridgette teljesen olyan, mint ő, és ezen kívül remek dobos. Anna a helyi moziban dolgozik, bele van zúgva az egyik munkatársába. Imádja a filmeket, ő akar lenni az első nagy női filmkritikus, már van egy netes blogja is. Tehát amint mondtam, egy átlagos lány.

Annyi különbséggel, hogy az utolsós sulis évét kénytelen Franciaországban tölteni, mert apja beíratta az ottani amerikai középiskola tanulói közé. Anna, mint bárki más, nem akar egy vadidegen országban élni, messze mindentől és mindenkitől. Ennek ellenére kénytelen elutazni és szót fogadni apjának.

Részlet:

Íme, az összes dolog, amit Franciaországról tudok: Madeline, Amélie és a Moulin Rouge. Az Eiffel-torony és a Diadalív, noha fogalmam sincs, valójában ezeknek mi is a funkciója. Napóleon, Marié Antoinette és egy rakás király, akiket mind Lajosnak hívtak. Igazából azt sem tudom, hogy ők mit tettek, de mintha a francia forradalomhoz lett volna valami közük, annak pedig a Bastille ostromához. A leghíresebb múzeumukat Louvre-nak hívják, aminek piramis alakja van, ott látható a Mona Lisa azzal a szoborral együtt, ami egy nőt ábrázol karok nélkül. Azt tudom még, hogy kávézók és bisztrók – vagy bárhogyan is nevezik őket – találhatók minden utcasarkon. Meg pantomimszínészek. A kajáról azt mondják, finom, és az emberek sok bort isznak, meg sokat dohányoznak. Azt is hallottam, hogy nem szeretik az amerikaiakat és a fehér edzőcipőket. Néhány hónappal ezelőtt apám beíratott oda egy bentlakásos középiskolába.

A suli nem annyira rossz és már első nap társaságra lel Meredith és az ő barátai körében. És persze megérkezik, egy „véletlenül nekimentem egy srácnak” pillanat hevében Étienne St. Clair is, aki a világ legtökéletesebb pasija lenne hősnőnk számára, ha nem lenne foglalt és nem lenne szerelmes belé Meredith. De minden hátránya ellenére Anna beleszeret, és innen kezdődnek a bonyodalmak.

A könyv lenyűgözően mutatja be Anna szemén keresztül Franciaországot, az amerikai és a francia kultúra eltéréseit, az ételeket és mindent, amivel csak szembe kell néznünk, ha egy új országban találjuk magunkat. A beilleszkedést, a magányt és az „Egyedül vagyok! Segítség!” érzést is. Szórakoztató történet, életszagú karakterekkel, akik a válaszokat keresik az élet mindennapi problémáira, közben pedig körbevezetnek minket Franciaország nevezetességein, és olyan kis eldugott helyeken, ahova mindenki szívesen ellátogatna.

Minden megvan ebben a könyvben, ami egy jó történethez kell; szerethető karakterek, vicces események, humoros párbeszédek, jó történetvezetés, barátság, árulás, veszekedés, félreértés, szerelem és Párizs. Legfőképpen Párizs!

Kellhet ennél több? Nem.

Jó olvasást!

Tina

covers_228982.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr207096025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása