Különleges tinédzserekről szóló történetek – John Green könyvajánló
2015. március 25. írta: filmmoly33

Különleges tinédzserekről szóló történetek – John Green könyvajánló

Sajnos tagadhatatlan tény, hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek, pláne a fiatalok. Ezzel persze olyan élményeket vonnak meg maguktól, amelyeket egy film vagy sorozat sem fog megadni nekik. Számtalanszor bebizonyosodott már, hogy száz éves, bonyolult nyelvezetű és a gyerek világától távol álló kötelező olvasmányokkal nem lehet megismertetni az olvasás örömeit. Ideális esetben egy könyv egyszerre élvezetes és minőségi, azonban ez a párosítás napjaink népszerű „young adult” (fiatal felnőtteknek szóló) könyveinél egyre ritkább.
83c4603a-b0c6-4f50-811e-d5a45c15e3fc.jpg

Az ifjúsági irodalomban legnépszerűbbek a fantasy-történetek (pl. a Harry Potter könyvek, Az éhezők viadala trilógia, Alkonyat-sorozat), de akad egy-két olyan különlegesség is, ami a mi világunkban játszódik, és tényleg a mai fiatalokról szól. John Green amerikai író és youtube vlogger (közös csatornája van testvérével vlogbrothers néven). Az ő nevét ismerték meg milliók tavaly nyáron, amikor a könyvéből készült Csillagainkban hiba bekerült a mozikba. Ebben a történetben nincs se utópikus társadalom, se vámpírok, zombik vagy sorozatgyilkosok, csak mai tinédzserek, akik egy speciális élethelyzetben küzdenek a felnőtté válás nehézségeivel. John Green eddig négy könyvet ajándékozott a világnak (leszámítva azokat, amelyeknél társíró volt), én pedig röviden bemutatom őket.

1. Csillagainkban a hiba (2012)

csillagainkbanahiba4.pngAzért az utolsó könyvével kezdem, és nem a legelsővel, mert tapasztalatom szerint Green tipikusan az az író, aki könyvenként egyre jobb lesz. Így a fordított kronológiát választottam, a legjobb könyvével kezdve a sort. A Csillagainkban a hiba egy olyan romantikus történet, amit nem fogsz egyhamar elfelejteni. Annyira egyedi, annyira valós, annyira sokkoló, hogy teljesen a hatása alá kerülsz. Nincs olyan ismerősöm, aki ne sírt volna rajta, és nem ők a túl érzelgősek. A történet két fiatal találkozásáról szól: Hazel Grace Lancaster (az ő szemszögéből olvassuk a könyvet) és Augustus Waters fiatal koruk ellenére mindketten a rák áldozatai. Gus elveszítette miatta egyik lábát, Hazel pedig állandóan a végső stádiumban van, és hordozható oxigénpalackkal kell élnie mindennapjait. Mielőtt azt gondolnád, hogy ez a világ legdepressziósabb története, ne aggódj: a Csillagainkban a hiba imádnivaló, vicces(!), rendkívül intelligens, romantikus, őszinte és meghökkentő könyv. Hazel ironikusan lazán kezeli az állapotát, Gus pedig rendíthetetlenül udvarol neki, nem törődve a következményekkel. A fiatalok folyamatosan viccelődnek saját betegségükön, ám a könyv egy pillanatra sem bagatellizálja el a halál komolyságát. Két, a korukhoz képest nagyon érett és intelligens, különleges egyéniség találkozásáról szól a történet, akik bebizonyítják, hogy a szerelem nem ismer betegséget. A könyv olvasása igazi katarzisélmény: felváltva nevetsz és sírsz. Végezetül hozzátenném még, hogy a főszereplők nem a saját nyomoruk súlya alatt éldegélő, állandóan a betegségükről beszélő tinédzserek: piknikeznek, videójátékoznak, tojással dobálják a gonosz ex kocsiját, kerti hintát árulnak, egy fiktív könyvben szereplő hörcsög sorsáról elmélkednek, és szerelembe esnek.

2. Katherine a köbön (2006)

katherineakobon2.pngA főhős egy főiskola előtt álló tinédzser fiú. Colin Singletont (milyen frappáns beszélő név, single=szingli) 19-szer dobta ki Katherine nevű barátnője. Persze nem ugyanaz a lány szakított vele ennyiszer, Colinnak valamiért mindig a Katherine nevű lányok jöttek be. A fiú padlón van, miután K19 kidobja, és arab származású barátja, Hasszán egy utazással próbálja feledtetni vele a fájó szakítást. Eddig ez még egy tucatsztorinak is elmenne, de ami különlegessé teszi John Green könyvét, az a karakterkidolgozás. Colin egy „gyermektehetség”, ami azt jelenti, hogy rendkívül okos, mindent megjegyez, amit olvas, kiváló tanuló, magas IQ-val. Ám Colin tudja (hiszen utánaolvasott), hogy a történelem nagy zsenijei közül sokan nem voltak gyermektehetségek, és rengeteg okos gyerekből nem lett senki (senki alatt Colin a nem híres embereket érti). Mivel a fiúnak a csajozás nem erőssége, kétségbeesetten kapaszkodik a karrierjébe, mert retteg a feledéstől (érdekesség, hogy a Csillagainkban a hiba Agustusának is ez a félelme). Colin hasznot szeretne húzni a sok szakításából, és meg akarja alkotni azt a matematikai egyenletet, amellyel előre megjósolható lesz minden kapcsolat kimenetele. Sok minden nem történik a regényben, az utazás sem nevezhető különösebben kalandosnak, hiszen az első állomásnál időznek végig (egy Gutshot nevű kisvárosban), de a három főszereplő problémái és az azokkal való megbirkózás érdekessé teszi a történetet. Ott van az egzisztenciális válságban szenvedő Colin; a vallást hol szigorúan, hol lazán kezelő, végtelen lustaságával küzdő Hasszán; és a saját magát mások kedvéért mindig megjátszó Lindsey. Szerintem ez Green legviccesebb könyve, sokszor hangosan nevettem a fiatalok észjárásán.

3. Alaska nyomában (2006)

alaskanyomaban2.pngGreen első könyve hasonlít legjobban a tipikus young adult könyvekre: adott egy kicsit lúzer fiú (Miles), aki új, bentlakásos iskolába kerül. Összebarátkozik egy szintén nem túl népszerű, de nagydumás és balhés sráccal. Általa megismerkedik egy impulzív, beszédes, vicces, önpusztító és gyönyörű lánnyal, akibe első látásra beleszeret. A fiúnak barátai lesznek, kipróbálja az alkoholt, a cigit, és még a közös balhékban is részt vesz. Miles számára kinyílik a világ, és pár hónap alatt teljesen megváltozik az élete. Sok szempontból gyengébb ez a könyv Green többi művéhez képest, látszik, hogy első írás. A jelenetek néha túl hirtelen váltják egymást (mint filmekben a vágások), és nem túl összeszedett a történet felépítése. Utóbbi a Katherine a köbönre is jellemző, a Csillagainkban a hibához képest mindkettő elmarad történetvezetés szempontjából. Míg a Katherine a köbönt eladja a humor és az eredeti karakterek, itt inkább egy tragikus élethelyzet tinédzserként való feldolgozása teszi maradandóvá az olvasmányt. Külön imádom, hogy Green minden könyvében teljesen egyedi hobbikkal ruházza fel a karaktereit: Augustus, aki az élet minden helyzetére metaforákat keres, Colin, aki érdekesnek találja a telefonkönyvet is, és Miles, akinek az a mániája, hogy híres emberek utolsó mondatait magolja be.

+1: Paper Towns (2008)
Állítólag ez Green második legjobb könyve – a Csillagainkban a hiba után –  de eddig még nem fordították le magyarra. Remélem, ezt az elmaradást hamarosan pótolják, hiszen idén júniusban már a filmváltozat is érkezik a mozikba. Sajnos még nem olvastam, így nem tudok róla beszámolni, de íme a bevezetés: Quentin régóta szerelmes szomszédjába, Margóba, azonban a rejtélyes lány egy napon eltűnik. Q barátaival útnak indul, hogy megkeressék elveszett szerelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr347304822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása