Milyen lenne a Bosszúállók szuperhősnőkkel?
2015. május 29. írta: filmmoly33

Milyen lenne a Bosszúállók szuperhősnőkkel?

Május elején mutatták be a mozikban minden idők legsikeresebb szuperhősfilmjének második részét, a Bosszúállók: Ultron korát. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Marvel nagyszabású filmjeit mindenki ismeri, aki kicsit is járatos a popkultúrában. Ha valakinek mégse dereng a történet: a Bosszúállók széria összehozza a Marvel képregények legnépszerűbb szuperhőseit, Vasembert, Amerika Kapitányt, Hulkot, Thort, Sólyomszemet és a Fekete Özvegyet. Utóbbi az egyedüli nő a csapatban (ahogy a DC Igazság Ligájában a Csodanő), és Scarlett Johansson játssza, aki leginkább a szexbomba kinézetéről híres.

Abba ne menjünk most bele, hogy hány probléma van a filmek nőábrázolásával napjainkban is. Akit érdekelnek a részletek, olvasson utána a Bechdel tesztnek. Koncentráljunk az akcióhősnők tipikus ábrázolására: a harcos nők vagy teljesen maszkulin, női mivoltukat elvesztő karakterek, vagy férfi vágyálmakat megtestesítő szexi amazonok, de leginkább megmentésre váró áldozatok. Pedig rengeteg lehetőség van a női hősökben, ugyanis egy nő erőssége nem csak a szexualitása, vagy a fizikai ereje lehet. Ott van például az érzelmi intelligencia, manipulációs készségek, empátia, magas fájdalomküszöb, megosztott koncentráció. Ezekből a tulajdonságokból férfi hősöket megszégyenítő, izgalmas és összetett akcióhősnőket lehetne gyúrni, és van, akinek sikerült is, vegyük példának Az éhezők viadala trilógia főszereplőjét, Katnisst. A történet hőse egy tinédzser lány, aki nem, nem a vámpírpasija után siránkozik, és egyszer sem rabolják el főgonoszok. Ő inkább megnyeri az életre-halálra szóló viadalt, és forradalmat indít az elnyomó hatalom ellen. Az eredetileg regénysorozat filmadaptációjában Jennifer Lawrence játssza a főszerepet, aki megjelent az interneten széles körben elterjedt fotósorozatban is, melynek kapcsán írtam ezt a cikket. Egy Agnes nevű művész a tumblr oldalán tett közzé olyan képeket, amelyeken megcserélte a bosszúállók nemét, ráadásul a női szuperhősök mind elismert hollywoodi színésznők. Az előbb említett Jennifer Lawrence lett Thor, de itt van még Mila Kunis, Shailene Woodley és Kate Beckinsale is. Ezek a képek nemcsak szórakoztatásra jók, hanem arra is, hogy felhívják Hollywood figyelmét: igenis lehetne több női szuperhős, és még tehetséges színésznőket is tudunk ajánlani a szerepre.

Thor - Jennifer Lawrence

jennifer_lawrence.png

Amerika Kapitány: Amber Heard

amber_heard.png

Hulk (Bruce Banner) - Mila Kunis

mila_kunis.png

Vasember - Kate Beckinsale

kate_beckinsale.png

Sólyomszem - Shailene Woodley

shailene_woodley.png

És hogy meglegyen a nemi egyenlőség: Fekete Özvegy - Chris Pine

chris_pine.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmmolyeskonyvorult.blog.hu/api/trackback/id/tr107503432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása